neljapäev, aprill 06, 2006

Yeah Yeah Yeahs - Show Your Bones (2006)

Ma ei hakka keerutama, aga peale nende 2003. aasta debüüti Fever To Tell, sai YYY koheselt üheks mu meelisbändiks. Nad tulid muusikaskeenesse väga võimsalt, mürisevalt ja nakkavalt. Poolaka ja korealase järeltulija Karen O. karimaatiline kuju lisas sellele veel särtsu juurde. Seetõttu oli Show Your Bones juba väga pikka aega üks mu oodatumaid albumeid. Lõpuks jõudiski kauaoodatud aeg kätte ja album ka reaalselt olemas.

Kui võrrelda uut albumit debüüdiga, siis see on teinud päris rängad muudatused. See on iseenesest tore, sest mind jubedalt sümpatiseerivad sellised bändid/artsitid, kes sünnist surmani ei aja ühte joru. Seetõttu on paljud siiski selles uues plaadis pettunud, aga kindlasti on ka üllatujaid. Uus YYY pole enam nii karjuv ja garage'i rockine. Uus on tunduvalt rahulikum, akustilisem ja isegi elektroonsem. Abikäe on ulatanud Squeak E. Clean ehk kodanikunimega Sam Spiegel. Tegemist on geniaalse filmi- ja muusikavideode tegija Spike Jonze'i vennaga. Kui nüüd natuke klatsida, siis 2005. aasta lõpus oli Karen O.'l ja Spike'il väike romanss. Umbes sel ajal nägi ilmavalgust ka see võrratult geniaalne ja legendaarne Adidase tossureklaam, mille soundtrack nimega Hello Tomorrow ongi Squeak E. Clean'i valmistatud ja milles Karen O. laulab. Ka teised bändliikmed pole vahel niisama istunud. Nick Zinner on teinud koostööd päris mitmete tegelastega (näit. Bright Eyes) ja miksinud mitmeid häid lugusid (näiteks Bloc Party't).

Uus album on seega hoopis teistsugune, kui debüüt. Samas huvitav. Kindlasti ei tule sellel plaadil Karen'i hääl nii võimsalt esile, kui debüüdil, sest siin on selline karjumine ja kiljumine praktiliselt kadunud, samas see nii sobis talle. Aga sellele vaatamata on tegu nagunii nii huvitava häälematerjaliga ja see leiab ka uuel plaadil palju kasutust. Kui lugudest rääkida, siis sellel on võimsaid hitimaterjale ja natuke ka selliseid lugusi, mis ilmselt väga populaarseks ei saa. Lugu Phenomena toob kangesti ette aastateraguse LL Cool J loo Phenomenon, sest lisaks lugude nimede sarnasusele kõlab ka mõlema loo refrään suisa ühtmoodi. Plaadil leidub ka Maps'ile ligilähedale küündivaid ballaade. Kokkuvõttes on tegu väga huvitava plaadiga, mis kindlasti veel palju kuulamist vajab, et mingi lõplikum arvamus plaadist kujuneks. Vähemalt esialgne mulje on küll väga hea.

Seekord plaadil leiduvaid lugusi ei hakka lisama, sest saab ka teisiti:
Gold Lion (Diplo's Optimo Remix)
Gold Lion (Nick Zinner Remix)
Honeybear (Live)

Gold Lion (video via Youtube.com)

0 kommentaari: