neljapäev, jaanuar 01, 2009

Meenutusi eelmisest aastast

Veel enne kui tuleb Kõrvaklapi parimate albumite postitus, mõtlesin, et meenutaks üleüldse eelmist aastat. Juhtus ju palju. Kontsertite poole pealt oli tegemist vaieldamatult parima aastaga, mis minu nüüdseks juba päris keskmise elupikkuse juures on olnud. Järjekorras lugedes, nägin selliseid artiste ja bände nagu:
Rufus Wainwright (Helsingis), Jose Gonzalez ja Death Vessel (klubis Holywood), Bob Dylan (Saku Suurhallis), Massive Attack ja Pedigree (Saku Suurhallis), Kumu Öö (The Orb, Mugison, Hauschka, Planningtorock, Susanna, Maikameikers, Köök), Franz Ferdinand (Õllesummeril), Schillingu festival (Samamidon, Los Twang! Marvels, Dun Dun, Wrupk Urei, Muuan Mies), Björk ja Cosmos (Riias), Plink Plonk festival (Mono, Pastacas, ÖÄK, Eveline, Scandinavian Music Group, Don Raul & His Lawyers, Miami Scissors, Cloudspeak), Leigo järvemuusika (Mum, Villu Veski ja teised), R.E.M. ja We Are Scientists (Saku Suurhallis), Klaxons ja Popidiot (klubis Hollywood).

Kaks suurimat kurvastust ehk ärajäämist oli Lou Reed (perekondlikel põhjustel) ja Sigur Ros (seoses eemaviibimisega Eestist). Praegu muidugi kahetsen ka Tricky't ja Roisin Murphy't, sest kindlasti oleks ka need olnud väga head.

Eredamad mälestused on Rufuse, Jose Gonzalez'e, Massive Attack'i, Mugison, Susanna, Franz Ferdinand, Björk, Mono, Mum, R.E.M. ja Klaxons. Kodumaistest sangaritest on eredaima elamuse andnud ÖÄK Plink Plongil ja Maikameikers Schillingul.

Kuna kontserdiaasta on olnud superhea, siis vaieldamatult on minu jaoks eelmise aasta kõige suurem tegija Helen Sildna oma tiimiga ja tahaks teda kohe südamest tänada.

Last.fm'i järgi oli eelmise aasta jooksul kõige kuulatavamad artistid (kuigi ma kuulan plaate rohkem läbi muusikakeskuse):
1. Vaiko Eplik ja Eliit - 102
2. Rufus Wainwright - 96
3. Scarlett Johansson - 89
4. David Bowie - 80
5. Smog - 78
6. Iron & Wine - 77
7. She & Him - 71
8. Mugison - 70
9. The Arcade Fire - 68
10. TV On The Radio - 64

Plaate kogunes kodusesse kogusse ilmselt rohkem, kui varasemal aastal. Samas on olnud seoses tänu töö ja uuesti õppima asumisele muusika kuulamine saanud vähem aega ja tähelepanu, mille üle mul hea meel ei ole. Sellest on tingitud ka viimasel ajal väga harv blogi täienemine.

Aasta oli väga hea paljude uustulnukate suhtes, kellest paljud kajastuvad ka parimate albumite seas. Tartlasena olen uhke ka seetõttu, et Tartus avati Tasku keskuses Rahva Raamatu pood, kus on päris hea plaadivalik (sh. vinüülide oma), kuigi eks Viru Keskuse valikule jääb ikka alla. Teine eelmise aasta fenomen on vanade bändide taasühinemised ja uued plaadid. Näiteks My Bloody Valentine (uut plaati pole veel kinnitatud), The Cure, The Verve, Portishead, jne. Tulevikus ka Blur.

Kuna uue aastaga seoses on ka soove, siis minu omad oleks järgmised:
1. Näha mitmeid muusikalisi legende laivis (nt. Neil Young, Patti Smith, Prince ja nägemata jäänud Lou Reed'i)
2. Peale legendide näha ka veel mitte nii legende (Antony And The Johnsons (see täitub märtsis), Arcade Fire, My Morning Jacket, ja palun tooge järgmisele Leigole Sigur Ros.
3. palju uusi häid plaate - mõned peaks juba lähikuudel ilmuma
4. et muusika muutuks kättesaadavamaks (kasvõi iTunes võiks siiani jõuda - ostaks sealt hea meelega üksikuid lugusid ja osasid neid lugusid, mis on kätte saadav ainult seal poes (nt. igasugused Live at AOL, jne.)).
5. Sooviks, et ilmuks mingi hea kodumaine muusika- ja kultuuriajakiri.
6. Sooviks, et ma lõpuks hangiks endale ära korraliku vinüülplaadimängija.
7. Et valitsus kultuuri enam ei piinaks ja alandaks neile makse.
8. Sooviks, et ka tuleval aastal saaks keegi Eesti muusikutest väljaspool Eestit natuke tuntumaks.
9. Soovin, et vaatamata majanduskriisile toodaks siia ikka väljamaa muusikuid ja et jätkuks sellised festivalid nagu Kumu Öö, Schilling, Plink Plonk, Leigo järvemuusika, ja paljud väiksemad sagedasemad üritused (neile sooviks uuel aastal ka jõuda).
10. Mihkel Raua eeskujul võiks ka teised populaarsed muusikud oma elulugusid avaldada. Need ei pea olema nii ropud ja otsekohesed, aga maru lahe on lugeda, kuidas paljud muusikud ja tegelased omavahel seotud on, kuidas Vene ajal käis muusika tegemine, kuidas hangiti Läänest plaate ja tehnikat, jne.
11. Soovin, et kodumaised muusikud jätkuvalt häid plaate välja annaks ja mõni andekas noor oma debüütplaadini jõuaks (näiteks Jakob Juhkam).
12. Rohkem muusikasaateid kohalikesse telekanalitesse.

0 kommentaari: