esmaspäev, mai 07, 2007

Bright Eyes - Cassadaga (2007)

Bright Eyes'ist on siin blogis juba juttu olnud. Eelkõige tänu nende ühele eelmistest albumitest ehk I'm Wide Awake It's Morning (2005). Uus album on tore mitmel põhjusel. Esiteks see on sama stiilselt kantri ja folk nagu varasemad. OK, seekord ei tee kaasa selline kantrilegend nagu Emmylou Harris, aga kui ta teeks, oleks see juba liiga kordamine. Selle eest on käe andnud natuke vähem legendid, aga head sellegipoolest. Nendeks on Gillian Welch ja M. Ward. Tegemist on siis järjekorras kuuenda stuudioalbumiga, millele lisaks on veel hulganisti EP'sid, kontsertplaate ja muud säärast kraami. Mees on väga viljakas. Kuigi jah, Ryan Adams'ile ta ikkagi ligilähedale ei pääse.

Teine põhjus albumi headuses on see, et siin pole selliseid superhitte nagu First Day Of My Life või Lua. Samas on minu arvates lugude tase märkimisväärselt ühtlasem ehk parem. Wide Awake'is kerkisid osad lood teistest esile ja seega jäid osad märkamatuks. Uue albumi peal seda viga ei eksisteeri. Loomulikult on siin ka üksikuid teistest paremaid lugusid, aga need ei jää nii kummitama, kui Wide Awake'il olevad. Sarnane ja äärmiselt tore on nende kahe plaadi vahel algus. Mõlemate plaatide esimesed lood algavad mingi suvalise jutuga ja sujuvalt lähevad lauluks üle. Mulle jubadalt sellised lahendused meeldivad.

Kolmas põhjus on Conor Oberst'i hääles. See on mõnusalt värisev ja nutune. Lisaks näeb ta suht emo välja ka. Üllataval kombel pole kuulnud, et ta muidu reaalsete emode seas väga populaarne oleks. Vähemalt ma ise ühtegi ei tunne ja netiavarustest pole ka silma jäänud. Lugude sõnad on tal ka suht ühiskonnakriitilised. Tegu on ju ka tuntud Bushi vastasega, millest räägib ka üks tema superlugu When The President Talks To God (seda lugu Cassadaga'lt ei maksa otsida).

Neljas põhjus albumi headuses peitub albumikaanel. Nimelt on selle albumi kaas suhteliselt uduhägu ja midagi ei sealt ei leia. Seetõttu ongi albumiga kaasas ka väike dekooder, mis albumikaanele sattudes teeb hägust pildi. See on üks põhjus, miks mulle reaalselt meeldib plaate osta ja omada ehk nii-öelda peidetud lisaväärtused. Üritasin ka fotokaga jäädvustada, et mismoodi see umbes välja näeb. Tulemus on selline:



Lõppu järjekordselt traditsioonilist:
Ametlik koduleht
MySpace

Soul Singer In Session Band (Live) (via Timedoor)
Middleman (via Indietastic)

Four Winds (video):

0 kommentaari: