pühapäev, jaanuar 21, 2007

Cansei De Ser Sexy - CSS (2006)

Kõrvaklapp üritab tagasi tulla oma plaadiarvustuste juurde. Eelmine aasta jäi selles suhtes päris kahvatusse seisu. Igatahes üle pika aja esimeseks katsetuseks saab üks möödunud aasta huvitavamaid plaate. Nende nimi ja muusika on juba korduvalt siit blogist ka läbi käinud.

Cansei De Ser Sexy on Brasiilia bänd, päris Sao Paulost. Puhtas eestikeeles peaks nende nimi kõlama umbes nii nagu "Olen väsinud olemast seksikas" või täpsemalt öeldes ja kiiremalt "Olen tülpinud pandav". Njah, eks seda rida saab edasi jätkata, aga see pole selle blogi eesmärgiks. Vaatamata nimele laulavad nad inglise keeles. Nad ei oska inglise keelt just päris fluently ja portugali aktsent on neil väike juures, aga see lisabki neile teatavat vürtsi. Bänd ise on viieliikmeline, kellest raskem osa on naised ja kergem osa on üks mees. Kaks naisterahvast on bändist ka juba lahkunud.

Rääkides bändi ajaloost, siis alguse sai bänd aastal 2003, väidetavalt seetõttu, et see oli hea põhjus bändil joomas käimiseks. Legendide järgi olevat tol ajal pilli mängida osanud ainult trummar. Ja bändi nimi on päris mingist Beyonce'i intervjuust, kus ta kurtis, et seksikas olla on väsitav. Igatahes see tundus bändile naljakas. Bänd saavutas oma populaarsuse tänu internetile. Esialgu mingis Brasiilia siseses netikohas (midagi sarnast nagu MySpace), kust nende muusika levis edasi väljapoole kodumaad ja isegi päris mainekad ajakirjad ja lehed mainisid neid ära (UK's näiteks Observer Music Magazine). Järgnevalt tehti päris palju kodumaistes saadetes (nende lood kõlasid mitmetes realityshow'de tunnusmeloodiatena (Simple Life ja Big Brother) ja nende lugu kasutati isegi sellise megamängu nagu Sims 2 Ladina-Ameerika versioonis. Ilma plaadifirma lepinguteta suudeti päris võimsalt edasi punnitada. See lõppes nii, et nad said ühel õhtul mängida samal laval kus näiteks sellised elektroonikalise muusika suurkahurid nagu Soulwax ja Kraftwerk omi särtsuvaid lugusi esitlesid. See kõik lõppes aastal 2006, kui selline tore plaadifirma nagu Sub Pop nad oma toredasse kollektiivi vastu võttis. Ei möödunudki palju aega, enne kui plaat ka ilmavalgust nägi ja esimeseks singliks oli kohe üks nende paremaid lugusid nimega Let's Make Love And Listen Death From Above. Ausalt öeldes on see lugu üleüldse üks möödunud aasta paremate killast asju. CSS on ka väga populaarne bänd erinevate mixijate seas. Ka nende populaarsus on aina kasvanud. Neid võib kohata päris tihti MTV2'e telekanalil ning kaks nende videot oli isegi lisatud koheselt Microsoft Zune'i meediapleierisse (ilmselt iPod-killerit sellest ei tule, aga nad on väga hea kampaania teinud, kus nad kasutavad rohkesti andekate indiebändide abi - seetõttu on Microsoft tubli).

Kui nüüd plaadi juurde tagasi tulla, siis peab tõdema, et bänd on peamiselt naiskõlaline. Pealaulja Lovefoxxx (kes on jaapani-brasiilia segu) lisab bändile juurde palju salapära. Ta on valitud NME poolt eelmise aasta kõige coolimate tegijate listi kümne parema hulka. Palju sahinaid on tekitanud ka tema homoseksuaalsus (õigem oleks öelda vist lesbilisus) ja võidetavalt olevat selle aasta lõpus oodata ka tema sooloplaati. Kui nüüd bändi muusikat kuulata, siis kõigepealt meenub Le Tigre. Muusika on segu indietronicast, rockist ja mingil määral ka lo-fi'st. Üldmulje on pigem tantsulik. Loo nimed on paraja pungimõjutustega (Art Bitch, Alcohol, Music Is My Hot Hot Sex, jne.). Lugudel ilmselt mingit sügavamat mõtet pole, aga need on väga mõnusate ja naljakate tekstidega.

Mõned lingid ka:
Ametlik koduleht
Let Make Love And Listen Death From Above (mp3)
MySpace'i leht
YouTube'i videod