esmaspäev, mai 08, 2006

Need neetud rootslased, jälle

Tegelikult võiks vabalt teha teema ka kanadalastest, islandlastest, jaapanlastest, soomlastest ja kurat teab veel kellest, aga millegipärast jäävad need rootslased kogu aeg jalgu (õigemini kõrva). Ja tuleb mainida, et vaatamata sellisele nõmedusele nagu ABBA, oskavad nad ikkagi teha. Uus ports rootslasi teisisõnu:

1. I'm From Barcelona - tegu on tõsise big bandiga, kuna siin on liikmeid vist umbes 30. Tänu liikmete rohkusele ja sellisele koorilaululikule lauluviisile kerkib kohe võrdlusmoment The Polyphonic Spree'ga. Igatahes laulavad nad väga lihtsaid ja kaasakiskuvaid poplugusi.
Mingit aimu nende muusikast saab striimide kaudu siit lehelt ja samuti ka sellelt lehelt.
Ja üks väga-väga bueno lugu lisaks:
Treehouse

2. The Milestone Corporation - selle bändi avastasin tänu oma suurele populaarsusele muusikablogindusel (ma tean, et ma liialdan), aga mu kuulsus on levinud juba ka Rootsi ja nii need tüübid mulle meilile oma kodulehe aadressi ja muusika saatsid nind lootsid, et ma neid natuke eestlaste seas ka tutvustaks. Kui võrrelda eelmise bändiga, siis need mehed on juba natuke vihasemad, kes austavad kindlast rohkem sellist vanakooli rocki. Iseasi, kas see on just selline muusika, mida ma päevad läbi kuulaks, aga samas nad mulle päris meeldivad. Pugemine mõjus ilmselt.
Kolme lugu saab kuulata nende nende kodulehe vahendusel ja maailma inetuimale tutvusportaali Myspace'i austajatele on need kolm lugu vabalt kuulatavad ka siis nende myspace'i lehel.

3. Loveninjas - kui eelmine kord ei saanud mööda kuidagi Labrador'i labeli artistidest, siis ega seekord palju asi ei erinegi. Loveninjas just selle alla kuulub. Meloodiline indie-pop oleks hea sõna nende iseloomustamiseks. Tegemist on veel suhtaliselt uue asjaga ja eriti mussi veel ei liigu nendelt. Üks võrratu lugu siiski:
Keep Your Love
Kodulehelt saab kuulata lisaks ühte lugu veel ja vaadata ühte muusikavideot.

4. Pelle Carlberg - soliidne mees ülikonnaga. Taaskord Labradori tiiva all. Ninamees lisaks näiteks ka teises Labrador'i tiiva all olevas bändis nagu Edson (samuti väga soovitan). Mõlemat kooslust võib pidade sellise ilusa indie-folk-pop'i asjanduseks.
Paar helinäidet ka:
Pelle Carlberg - Go To Hell Miss Rydell
Pelle Carlberg - It's Happening Again
Riverbank ja Riverbank'i video (QuickTime)
Edson - When The Mind Suffers The Body Cries Out

5. Jens Lekman - mees, kes eelmine kord täielikult meelest läks. Tegu on siis väga hea songwriter'i ja lauljaga. Tema möödunud aastal ilmunud Oh You Are So Silent Jens nimeline album on lihtsalt super. Lihtne, ilus, rahulik ja mida kõike veel. Võrratu ühesõnaga. Ta on palju teinud koostööd ka Jose Gonzalez'iga. Praegu on ta juba päris tuntud, vaat et kuulasm kui Jose. Viljamak kindlasti, kui Jose'l ilmus möödunud aasta debüüt, siis Jens on singleid ja plaate juba varemgi välja andnud. Aga Oh You Are ... on lihtsalt selline pärl, mis kodusest muusikakogust kindlasti puududa ei tohi.
Antud albumit saab striimida selle muusikapoe vahendusel.
A Sweet Summer Night On The Hammer Hill
Another Sweet Summer Night On The Hammer Hill
Natuke uuemat loomingut ka:
Throw Your Arms Around Me

6. The Tiny - kolmeliikmeline kollektiiv, kes vilheleb sellist pehmemat ja võibolla isegi naiselikumat muusikat. Lauljaks on vähemalt naine. Muusikalises pildid jääb kõrva ohtralt keelpille, eriti tshellot. Muusika on jällegi ilus, päris minimalistlik. Äsja nägi neil ilmavlagust teinetäispikk album nimega Starring; Someone Like You, mis on järg 2004. aastal ilmunud Close Enough'i nimelisele. Ilmselt on see mingi omapära, et Skandinaaviamaa naisvokaal kõlab päris sarnastelt, kus on suur ports Björk'i mõjutust. Ilmselt on tegemist sellega, et skandinaaviakeeled on sarnased ja seetõttu kõlab ingliskeel ka kuidagi sarnaselt. Igatahes on see ilus.
Muusikat/videot pakub kuulamiseks taaskord kodulehekülg.

7. Envelopes - äsja ilmus neil debüütalbum Demon. Kui aus olla, siis pole tegu täitsa puhta Rootsi bändiga, sest liimed on sellel pärit peamiselt Rootsist, aga ka Prantsusmaalt. Asja teeb huvitavamaks aga see, et resideeruvad nad hetkel hoopis Suurbritannias ehk täpsemalt öeldes York'is. Nende muusika on juba selline tavapärasem indie-rock. Natuke ehk midagi Neutral Milk Hotel'i kanti midagi. Kodulehel jagavad nad muusika palju:
Sister In Love
Sister In Love (Test Icicles Remix)
Sister In Love (Clor Remix)
It Is The Law
It Is The Law (Acoustic)
Audrey In The Country
The Nicotines

Lõpetuseks natuke Rootsist kaugemale ehk väga kaugele - Austraaliasse. Nimelt suri seal ootamatult sealse armastatud indie-bändi The Go-Betweens'i liige Grant McLennan. Kõrvaklapp jääb igatahes teda taga leinama. Üks live-esitus ka ühest nende lemmikloost Finding You (lindistus pärit selle aastanumbri seest).

0 kommentaari: