neljapäev, märts 09, 2006

Black Mountain - Black Mountain (2005)

Black Mountain'ist olen ma tahtnud juba ammu kirjutada. Mu eelmise aasta TOPis olid nad päris kõrgel kohal. Sinna ei pääsenud sugugi lihtsalt. Samuti on seesama album väga hinnatud paljude kriitikute poolt.

Kui bändist rääkida, siis ei saa loomulikult järjekordselt kuidagi mööda sellest, et nad on Kanadast ehk täpsemalt Vancouverist. Bändi juhtivliige on Stephen McBean. Kes vabal ajal töötab narkomaanide süstlavahetuspunktis. Või on õigem öelda, et vabal ajal teeb ta muusikat? Igatahes on tal veel üks bänd, mille nimi on jällegi mägedega seotud ehk Pink Mountaintops. Viimati nimetatul jõudis debüütplaat isegi enne välja ehk 2004. aastal. Kui võrrelda neid kahte plaati omavahel (kui võtta arvesse, et ühte ma pole kuulnud), siis jääb silma see, et mõlemil plaadil on kaheksa lugu ja äärmiselt sarnane albumikaan. Siinkohal mainin kohe ära, et mõned päevad tagasi ilmus Pink Mountaintops'i teine album.

Black Mountain on segu indiest, folgist, vanakooli rockist ja progerockist. Kui nimesi mainida, siis näiteks Neil Young, Led Zeppelin, Buffalo Springfield ja The Velvet Underground sobiks siia nimistusse päris kenasti. Suurem osa lugusi on üle kuue minuti pikad nagu vanadele rockiklassikutele omane. Vaatamata vanadele ja legendaarsetele eeskujudele on Black Mountain'i muusika siiski kaasaegne ja mõjub värskendavalt. Sest nad pole siiski liiga zhanris kinni (nagu näiteks Kings Of Leon). Kõik kaheksa lugu on albumil päris erinevad. Seetõttu võib tunduda, et plaat pole eriti ühtlane, aga see lisabki albumile mõnusat hüplikku omapära. Igatahes igav selle plaadiga ei hakka ja jala paneb ka tatsuma ning liigesest kange puusa ka trummirütmijärgi mõnusalt krõksuma.

Bändi ainuke viga on see, et ta on Black Mountain - kirjutage see google'sse ja satute enne paarikümne muu lehe otsa kui selle bändi kodulehele (mida ma ei leidnudki). Sama kehtib ka mõne teise bändi kohta. Heaks näiteks oleks Stars.

Kõigepealt üks lugu Pink Mountaintopsi uhiuuelt albumilt nimega Axis Of Evol:
New Drug Queens

Black Mountain'i muusikat pakuks ka:
Druganaut
Heart Of Snow
Modern Music

1 kommentaari:

ed ütles ...

Sportlikust huvist hakkasin uurima, leibeli lehel oleva BM jutu juures ikka on link kodulehele kah:)
http://www.thewaxmuseum.bc.ca/jwab/

ja viide myspace lehele
http://www.myspace.com/blackmountain