teisipäev, november 29, 2005

Vashti Bunyan - Lookaftering (2005)

Folk
Lookaftering on Vashti Bunyan'i teine täispikk album. Esimene, oh imet küll ilmus aastal 1970 ja kandis nime Just Another Diamond Day. Seda plaati peetakse üheks olulisemaks psühedeelse folgi plaadiks. Peale seda tuli vaikus. See vaikus kestis kaua. Esimesed ilmnevad märgid olid aastal 2000, kui anti seesamune debüütalbum taas välja, koos paari lisalooga. Ning alles 35 aastat hiljem, ehk 2005. aastal ilmusud esimesed comeback'i ilmingud. Esialgu Devendra Banhart'i plaadil külalisesinejana ja ka Animal Collective'ga kahasse välja antud EP'ga, mis kannab nime Prospect Hummer. Ning lõpuks seesamune teine täispikk album. 2003. aastal esines ta esmakordselt üle väga pika aja Pavement'ist tuntud Stephen Malkmus'e korraldatud Down The Dustpipe'i nime kandval kontserdil, kus ta jagas lava Inglise elektroonilise post-rock'i kollektiiviga Fridge.

Selle keerulise ja väga võõrapärase nime taga peidab ennast naine, kes on pärit Inglismaalt. Samuti on ta täiesti tavalise inglase väljanägemisega. Mitte hindu või muu sarnane, millega seda nime siduda võib. Enne debüütalbumit esines ta koos teise legendaarse Inglise folklauliku Donovan'iga. Temast üritati teha ka uut Marianne Faithfull'i, aga see ei õnnesutunud. Tema debüütalbum sai kriitikutelt küll väga hea vastuvõtu, aga kommertsiaalselt osutus läbikukkunuks. Kuna neid oli ringluses vähe, muutus see album muusikakogujate seas väga rariteetseks kaubaks.

Muusika poolelt oleks tegemist nagu Nick Drake'i naisversiooniga. Vashti hääl on selline õrn ja tasane, muusika ilus ja rahulik. Kokkuvõttes on terve album samas stiilis. Kus peal on ilus muusika, aga mis vajab natuke süvenemist, et sellest paremat naudingut tunda. Samas ka taustaks täitsa sobiv. Peamisteks instrumentideks on akustiline kirarr, viiul, klaver, aga ka näiteks flööt ja muud pillid. Kui seda muusikat kirjeldada aastaaegadega, siis see on ilus nagu lumised talveõhtud, tärkav kevadloodus, varased suvehommikud või lõunased sügispäevad. Muusika hingele ühesõnaga.

Kõrvadele närimiseks:
Animal Collective & Vashti Bunyan - I Remember Learning How To Dive
Hidden (Lookaftering'ilt)

FatCat Records laseb kuulata mõningaid lugusi koos Animal Collective'iga siin lehel ja Lookaftering'i osasi lugusi saab kuulata siit.

0 kommentaari: