teisipäev, august 14, 2007

Kuramuse rootslased jälle

Jätkub rubriik "Need neetud rootslased". Vahepeal on möödunud ikka päris palju aega, et taaskord tekib isu jälle auväärt svenssoneid mainida.

1. Animal Keyboard - nende esmatutvustuse Eestis tegi tegelikult mõned päevad tagasi Popop, aga seda geniaalset asja on häbi mainimata jätta. Tegemist on siis andeka Rootsi noormehe Martin Wiklund'iga, kes oma vaba aega sisustab vist mänguasjadega. Vähemalt teeb ta täiesti ootamatut elektroonilist muusikat just igasuguste laste mänguklaveritega. Eriline lemmik tundub olevat loomapiltide (ilmselt ka häälitsustega) klaver, mis on ka otsene allikas tema esinejanimele. Muidugi on ta kuskil väitnud, et ta kasutab sealjuures ka teisi süntesaatorilaadseid klahvpille. Tulemus on igatahes igati vinge ja ilmselt nende mänguasjade tootjad ise oma pillidega midagi sarnast teha ei oska. Kuskilt blogist on silma jäänud ka, et tema lemmikpillil (selle loomahäältega asjandusel) on järgmised loomahäälitsused: kass, koer, lehm, lammas, konn, mesilane, mingi lind ja loomulikult part. Kuna oma kõrv on kuningas, siis:
MySpace
Asian Hotel (mp3)

2. Thomas Denver Jonsson - see mees viljeleb sellist Ameerikalikku uueaja indiefolkpop'i, kust pole muidugi puudu rootslastele (või siis skandinaavlastele) omane dünaamilisus. Kohe ilmub talt kolmas täispikk album nimega The Lake Acts Like An Ocean. Tüüp on tegev lisaks ka mitmetes bändides ja projektides, kelle loomesse ma pole veel jõudnud süveneda. Aga olgu nimetatud näiteks A Perfect Friend, Going Places, Deer Theatre, Liepaja ja The Topeka Twins. Peale selle on teda 24 ja 25 august kõigil soovijatel kuulama minna Riiga.
MySpace
The Border (mp3, väga soovitan)
One Of My Blessings (mp3)

3. Detektivbyrån - tegemist on siis Göteborgi trioga. Nende muusika on segu kellamängust ja akordionist, kuhu on juurde põimitud minimaalselt muid instrumente. Nende kõla on ausalt öeldes isegi selline ehe Prantsuse kohvikumuusika, ainult kohvikus oleks nad veel ideaalsemad, kui saaks 30% aeglasemalt mängima panna. Tulemus on igatahes väga ilus ja rõõmsameelne instrumentaalmuusika. Natuke on võrreldud neid isegi Yan Tiersen'iga. Ja mulle kohutavalt meeldib nende akordionihääl.
MySpace
Dansbanan (mp3)
E18 (mp3)
Lyckans Undulat (mp3)

4. Taken By Trees - selle nime taha peidab ennast tegelikult eestlastele juba päris tuntud Victoria Bergsman. Noh teate küll see, kes teeb kaasa Peter Bjorn And John'i loos Young Folks, või kes varem oli tuntud ka Plink Plongil käinud The Concretes'i lauljana. Tegemist on igatahes fantastiliselt kena häälega naisterahvaga. Natuke meenutab kaasmaalast El Perro Del Mar'i, kellest siin juba juttu on olnud.
MySpace
Lost And Found (mp3)
Julia (mp3)

5. The Moonbabies - järjekordselt olen natuke hiljaks jäänud, sest Penny Lane on nende uut albumit juba kiitnud. Aga siiski. Tegemist on siis Malmö bändiga. Hetkel on bändis kaks liiget, mees nimega Ola Frick ja naine nimega Carina Johansson. Bändi tegevuse käigus on sealt läbi käinud ka teisi liikmeid, aga pidama pole nad jäänud. Koos hakati muusikat tegema juba umbes kümme aatat tagasi. Hiljaaegu nägi siis neil ilmavalgust kolmas album nimega Moonbabies At The Ballroom. Ja teevad nad sellist eriti ilusat popmuusikat. Mina olen igatahes lummatud.
MySpace
Sun A.M. (mp3)
War On Sound (mp3)
Take Me To The Ballroom (mp3)

6. After-School Sports - Selle nime taga peidab ennast keegi Alice, keda vahel kontsertitel aitab ka Agnes Löfgren. Nad viljelevad peamiselt süntesaatoriga lo-fi'd, mis kõlab järjekordselt hästi nagu ühele heale lo-fi'le kohane. Nende lood on lühikesed, valdav osa alla pooleteise minuti. Siiani on üllitatud üks plaat, mis kannab lugude pikkusega sobivat nime ehk A Short Melodrama.
MySpace
Almost Left My Boufriend For His Casio (mp3)

0 kommentaari: