neljapäev, juuni 14, 2007

Island

On aeg teha üks pikem ja põhjalikum sissekanne. Kuna minu suurimad muusikalised huvid on peamiselt seotud kolme riigiga, milleks on siis Rootsi, Kanada ja Island, siis võiks midagi pikemat neist teha. Rootsi bände ja artiste olen ma siin juba mitmel korral tutvustanud. Kanada omasi on samuti mainitud ja ka Islandi omi. Siiski võiks pikemat juttu teha just viimastest. Pikemalt ma ei peatu kahel-kolmel Islandi muusika gigandil ehk Sigur Ros'il ja Björk'il,samuti siis ka The Sugarcubes'il. Kuigi tänu viimasele bändile hakkas Island kui muusikariik maailmas ilma tegema. Kuna Eestlased peavad ennast suureks laulurahvaks, siis islandlaste kõrval oleme me ikka veel väga väikesed tegijad. Kuigi Islandil elab ainult umbes 307 tuhat elanikku, mis on kõvasti vähem kui ainuüksi Tallinnas või mis on natuke rohkem kui kolm Tartu linna. Pealegi käivad Islandil ringi sellised legendid, et kõik vähemalt alla 30. aastased islandlased tegutsevad mingites bändides. Kas see just täpselt nii on, on kaheldav, aga ega ilmselt palju puudu ei jää ka. Veel enne kui jõuan bändide ja artistideni pean mainima seda, et Islandi muusikas on olnud alati väga sügav roll igasugustel muistenditel, legendidel, pärimustel ja isegi religioonil. Teine omapära on selles, et nad armastav igasuguseid instrumente, mistõttu isegi nende lihtsamates poplugudes võib kohata selliseid pille, mida rohkem kohtab sümfooniaorkestrites või mignites väga põlistes ja sügavate juurtega folkbändides. Aga alustaks siis. Nimekiri on suvalises järjekorras ja hõlmab ainult väikest osa Islandi muusikamaastikust.

Amiina (varem olid tuntud ka kui Amina või Anima) - tegemist on naiskvartetiga. Viljelevat minimalistliku kõlaga instrumentaalmuusikat. Armastavad väga viiuli suguseltsi kuuluvaid pille ehk viiulit, vioolat ja tšellot. Samas ka veel igasuguseid teisi huvitavaid instrumente, millest osasi ei olnud varem kuulnudki. Kasutavad ka elektroonilisi sämpleid. Märtsi lõpus ilmus neil debüütalbum"Kurr". Enne seda oldi välja antud paar EP'd. Bänd sai alguse 2004. aastal. Bändil on ka väga tihe side Sigur Ros'iga, kellega on nad koos teinud mitmeid kontserte ja abistanud üksteist plaadilindistustel.
Myspace
Rugla (via Eardrumsmusic)

Mum - suhteliselt tuntud bänd. Tegutseb juba aastast 1997. Septembri lõpus peaks neilt ilmavalgust nägema neljas stuudioalbum. Teevad sellist elektroonisemat muusikat. Sarnane Sigur Ros'ile, ainult häält teeb peamiselt naine. Liikemeid on hetkel kolm, kugi see pole alati nii olnud. Bänd on välja andnud remixalbumi. Samas on nad ka ise päris edukalt teisi remixinud.
Myspace
FatCat Records (siit saab ka lugusi kuulata)

Hilmar Örn Hilmarsson - kastuab ka nimelühendit HÖH. Kodumaal on tegemist väga tuntud ja lausa kultusliku tegelasega. Peale muusika on ta tegus filmimees ja peale selle on ta veel sügavalt paganausku, kes usub igasugustesse nõidustesse ja maagiasse. Ta on teinud koostööd mitmete värvikate tegelastega. Ühe filmimuusikaplaadi on ta teinud kahasse isegi Sigur Ros'iga. Aga samuti on tal tihedad koostöösidemed ka Inglise bändidega Current 93 ja Psychic TV. Samuti on tegemist ühe esimese mehega, kes hakkas muusika komponeerimisel kasutama arvuti abi.
FatCat Records - Angels Of Universe plaadi leht

Emiliana Torrini - tema on ka hästi tuntud. Ka eestlastele, kuna möödunud suvel andis ta Leigol mõnusa ja väga hea kontserdi. Tegemist on hästi armsa ja ilusa naisega, kes pole küll 100% islandlane, kuna tema isa on Itaaliast ja ema Islandilt ning tänaseks elab ta vist enamus aega Inglismaal. Häälelt on ta sarnane Björk'iga ja tuntuks sai ka ilmselt natuke tänu temale. Nimelt tema lugu Gollum's Song Sõrmuste isanda filmi teises osas oli esmalt mõeldud Björk'ile. Kuna viimane oli samal ajal suhteliselt rase, siis sai võimaluse Emiliana. Praeguseks hetkeks on ta välja andunud juba viis albumit, mitmeid singleid. Muusikat teeb ta sellist kergelt jazziliku ja folgilikku poppi. Enne soolokarjääri oli ta bändi GusGus liige, kellest järgnevalt samuti juttu tuleb.
Myspace
Heartstopper

GusGus - loodi 1995. aastal. Algselt oli tegu näitlejate kollektiiviga, kes hakkasid muusikat tegema. Nende ampuaalks on samuti elektrooniline muusika. Peamiselt trip-hop, techno ja house. Peale selle on nad ka edukad miksijad. Oma oskusi on nad näidanud Depeche Mode'i, Björk'i, Moloko, Sigur Ros'i ja mitmete teiste loominguga. Samuti on neil ühine lugu Ian Brown'iga ja see kannab nime Desire. Hetkel on bänd kolmeliikmeline, aga sealt on läbi käinud kümneid inimesi.
Myspace
Polyesterday (via The Sound Of Indie blog)

Worm Is Green - toodab samuti elektroonilist muusikat. Samas on nad pidama jäänud rahulikumal ja ambientsemal muusikal. Samuti on nad teinud piisavalt igasuguseid remixe. Eestiga seob neid natuke see, et üks nende lugu Secret Admirer on Eestis välja antud kogumikalbumil Kuumaastikud. Viimaselt plaadilt leiab ka teise Islandi muusiku, kes pidab ennast Ruxpin'i nime taha.
Myspace
Undercover (via Aurgasm

Johann Johannsson - mees kes jõuab palju. Tal on oma plaadifirma Kitchen Motors. Ta teeb ja komponeerib muusikat, korraldab näituseid, teeb raadiosaateid, produtseerib filme, teeb raamatuäri ja palju muud loomingulist. Laiem tuntus tuli tal tänu tema bändile Apparat Organ Quartet, kellest samuti järgnevalt juttu tuleb. Lisaks on ta aidanud muusikat teha ja kirjutada sellisetele nimedele nagu Marc Almond (laiemalt tuntud kui endine Soft Cell'i laulja), soomlaste Pan Sonic, jt. Johann on enda nime alt välja lasknud viis plaati. Neist viimane oli 2006. aastla välja antud "IBM 1401, A User's Manual", mis on pühendatud Islandi esimesele arvutile. Antud plaadile on juurde loodud ka tantsuetendus, mida eelmise aasta alguse poole võis isegi Eestis Kanuti Gildi saalis uudistamas käija. Samuti on teinud ta muusika 1927. aasta Vsevolod Pudovkin'i Nõukogude Liidu tummfilile nimega The End Of St. Petersburg.
Myspace
Ametliku koduelehe audio-video sektsioon

Apparat Organ Quartet - tegemist sellesama Johann Johannsson'i bändiga. Nende suureks eeskujuks oli elektroonilise muusika jumal nimega Kraftwerk. Bänd alustas 1999. aastal. Muusika tegemiselt kasutavad nad peamiselt igasuguseid oreleid, samuti igasuguseid vokoodreid ja helimoonutajaid. Oma unikaalse saundiga sai bänd päris tuntuks. Euroopa suvistel muusikafestivalidel olid nad oodatud külalised. Samas suutsid nad välja lasta kõigest ühe bändinimelise albumi.
Myspace

Mugison - peamiselt ühemehebänd. Muusikat teeb ta peamiselt kitarri ja arvutiga. Välja andnud viis albumit, millest kolm on filmisoundtrackid. Tema muusika kõlab kui Tom Waits'i ja Beck'i segu. Armastab mängida erinevate stiilidega. Nii mõnigi ta lugu algab rahulikult ja akustiliselt. Siis läheb vaikselt juba psühhedeelseks ja lõppeb nagu mingi klassikalise muusika suurteos. Oma kodumaal on ta päris hinnatud artist.
Myspace
Murr Murr (via Robosexual)

Petur Ben - oma soolokarjääri ta alles alustas. Paremini on ta tuntud kui Mugisoni kitarrist. Muusikalises mõttes on ta päris sarnane oma sõbrast paarimehe Mugisoniga. Kitarristina on ta päris andekas. Natuke aega tagasi ilmus temalt debüütalbum "Wine For My Weakness".
Something Radical (via DoCopenhagen).

Quarashi - See bänd tegutses aastatel 1995-2005. Viljeles karmimat räpi ja hiphopisegust muusikat, kus olid suured mõjutused funkist, rokist ja technost. Neile, kes peavad suurt lugu Beastie Boys'ist ja Rage Against The Machine'ist, peaks sellele grupile kindlasti kõrva peale panema. Tegemist oli esimese räpigrupiga, mis Islandil edukaks sai ja oma edu suutsid nad mingil määral ka laias maailmas saavutada. Mingil määral lõid nad läbi Ameerikas, kus neid lasti pidevalt MTV2'e muusikakanalilt ja üks nende lugu valiti isegi Levi's teksareklaami. Samuti kõlasid nad mõne filmi soundtrackil (2 Fast 2 Furious) ja ka vaadatavates telesriaalides (Smallville, Alias) ja mõnes arvutimängus. Siiski väga tuntuks nad USA's ei saanud, kuna nad soovisid sinna minna täpselt sel ajal, kui seal tegid ilma Limp Bizkit, P.O.D. ja eelkõige Linkin Park. Nende vahelt oli raske esile tükkida.Kõige paremini väljaspool kodumaad võeti nad vastu Jaapanis, kus neil oli kõvasti fänne ja albumeidki müüdi seal hästi. Praeguseks bänd enam ei eksisteeri, aga selle liikmed teevad sooloartistidena ja teiste bändidega muusikat edasi.
Myspace

Benni Hemm Hemm - Tegemist on suhteliselt suure bändiga, kuna liikmeid on selles 17. Muusika on neil ilus, rahulik ja võibolla isegi natuke naiivne. Sõnad see eest kohati päris absurdsed. Bändis on au sees igasugused puhkpillid, nagu näiteks tromboon, klarnet ja trompet. Lisaks neile on mitmeid teisigi huvitava kõlaga pille. Näiteks ksülofon. Vanust on bändil veel vähe. Oma esimese albumi avaldasid nad 2005. aastal, millega panid nad koha kinni parima albumi tiitli 2005. aasta Islandi muusikaauhindade jagamisel. Hiljuti andsid nad välja oma teise albumi Kajak.
Myspace
I Can Love You In A Wheelchair Baby

Seabear - Tegemist on samuti uue kuueliikmelise bändiga. Viljelevad natuke lõbusamat popfolki. Natuke meenutavad isegi Belle & Sebastianit. Armastavad samuti väikseid üllatavaid nükkeid oma lugudes teha. Seda kas siis mõne ootamatu instrumendi või mingi muu asja näol. Hiljaaegu ilmus neid debüütalbum "The Ghost That Carried Us Away".
I Sing I Swim (via Hate Something Beatuiful blog)

Slowblow - tegemist on juba natuke Islandile omapärase bändiga. Selline kergelt eksperimentaalse muusika viljeleja. Sageli on nende muusikal selline intiimne lo-fi magamastoastuudio kõla. See lisab nende muusikale meeldiva nüansi juurde, mis neid teistest ka natuke eristab. Üldmulje on taaskord rahulik ja suhteliselt lihtne. Bändi näol on tegemist duoga. Alustati kunagi 90ndate keskel. Välja on antud mitmeid albumeid, soundtrack ühele edukale Islandi indiefilmile, mille tegemisel istus direktoritoolis üks bändiliige ise. Samuti on koostööd tehtud Mum'ist tuntud Anna Valtysdóttir'iga.
Slowblow

Praeguseks aitab ka, kunagi läheb kindlasti edasi.

0 kommentaari: