laupäev, aprill 14, 2007

The Arcade Fire - Neon Bible (2007)

The Arcade Fire on indiemaailmas juba väga tuntud nimi ja teenitult. Sel aastal ilmus siis nende järg eelmisele albumile Funeral. Funeral oli tõeline debüütplaatide teemant, seega on nii tugevale albumile samaväärset järge teha väga raske. Siiski on see neil peaaegu õnnestunud. Neon Bible ei ole küll nii nakkav ja hiilgav kui nende debüüt, aga igati korralik tulemus sellelegi vaatamata. Kui esimene album keerles peamiselt nende surevate lähedaste ümber, siis uus album on juba natuke globaalsema sisuga. Siiski süngetes toonides. Albumi süngemat poolt aitab veel eriti hästi esile kutsuda üks Kanada väike kirik, milles bänd oma albumit lindistas. Kumisev ja sügav oreliheli on kirss torditükil.

Uue albumi tulek põhjustas muusikaringkondades kõvasti sahinaid. Ja need tegid bändile head reklaami. Esimesel nädalal hüppas Neon Bible kohe Billboardi edetabeli ja UK plaadimüügi tabelis teiseks, Kanadas haarati vankumatult esikoht ja mitmes riigis saavutati kõrgeid tabelikohti. Kui võrrelda seda Funeral'iga, siis viimane saavutas Billboardi tabelis 131 koha ja Kanadas koguni 23. koha. Uuel plaadil läheb igatahes hästi ja ka bändil. Küll katkestati poole pealt Euroopa tuur, kui peale Rootsi kontserti oli bändi lauljal Win Butler'il probleeme häälega (õigemini selle puudumisega). Kuna tegemist on väga võimsa kontsertbändiga, siis nende kontsertite pileteid olevat saada raskem kui tuumarelva USA valitsuselt.

Ma ei saa muidugi mööda hiilida ka sellest, et selle plaadi valmimisel on väike roll ka ühel Eesti päritolu mehel. Tema tööks oli koordineerida plaadi orkestrilisemat poolt. Bänd kasutas Budapesti Filmi Orkestri abi. Aga rohkem esialgu ei tahaks sellel andekal mehel veel peatuda, kuna tema käpa all valmistab hetkel albumit ka üks maailmakuulus muusik ja tema abi kasutab filmimuusika valmistamisel ka üks maailmanimega filmimees. Esialgu jäägu ta saladuseks, aga tulevikus tuleb temast kindlasti juttu.

Kokkuvõtteks pole tegemist just nii hea plaadiga kui Funeral, aga üks selle aasta tähelepanuväärsemaid plaate ta kindlasti on. Suure tõenäosusega vajab see plaat rohkem aega, et tema võlu endasse lasta.

Lõpetaks taaskord traditsioonilisega:
Ametlik koduleht
Informatsioonirikas fännileht
MySpace

Kuulamiseks:
Keep The Car Running (via Indoor Fireworks)

Vaatamiseks üks vana lugu, mis ka uuel plaadil on uues kuues olemas :

0 kommentaari: