neljapäev, detsember 29, 2005

Kõrvaklapi TOP 20 Albumit 2005

Ongi käes aeg panna kirja minu selleaastased favoriidid. Alustan ikka kõrgemast otsast allapoole. Lisaks juurde väike kommentaar ja boonuseks kaasa ka üks lugu albumilt.

1. Anotny And The Johnsons - I Am A Bird Now
Aasta ilusaim album, aasta kuulatavaim album, kuni ostuhetkeni aasta ihaldatuim album ja peale ostu ilmselt aasta kuluvaim album. Lisapluss: Hope There's Someone'i video eest.
Boonuseks:
Hope There's Someone (video)
You Are My Sister (video)

2. The Arcade Fire - Funeral
Album, millelt on väga raske valida parimat lugu. Nad kulutavad tohutult energiat oma kontsertitel, ilmselt seetõttu on need ka nii head ja kiidetud. Lisapluss: paljude heade kaverite eest, mida netist leida võib.
Boonuseks:
Rebellion (Lies) (mp3)

3. Sufjan Stevens - Illinois
Ilusad ja imelikud lood Illinoise'i osariigist. Kui see aasta oli folgi aasta, siis see album troonib seda täielikult. Osariikide sarja teine plaat. Lisapluss: kolm kommi sellele, kes suudab selle plaadi lugude pealkirjad kõik pähe õppida ja peast üles kirjutada.
Boonuseks:
Chicago (mp3)
Casimir Pulaski Day (Live) (mp3)

4. Bright Eyes - I'm Wide Awake, It's Morning
See album näitab seda, et ka kantri võib hea olla. Olgugi, et mitte puhas, aga päris suurte mõjutustega seda nii muusika poolest kui ka paaris loos kaasa tegeva kantri elava legendi Emmylou Harris'ega. Bright Eyes ilmutas ise aga selle albumiga samal päeval ka teise albumi, aga see osutus palju tugevamaks asjaks. Lisapluss: lugu First Day Of My Life ja paari loo võrratud videod.
Boonuseks:
First Day Of My Life (video)

5. Wolf Parade - Apologies To The Queen Mary
Kanadalased sel aastal ruulisid. Palju tuli uusi ja häid ja ega vanad olijad ka ei maganud. Wolf Parade esindab debütante ja nii võimsalt, et tõusis minu tabelis kohe viiendaks. Lisapluss: omapärase laulumaneeri eest ja You Are A Runner loo eest.
Boonuseks:
You Are A Runner (mp3)
Shine A Light (mp3)

6. Bloc Party - Silent Alarm
Album ilmus aasta alguses. Peale seda tuli sarnaseid bände juurde rohkem kui seeni peale ilusat vihmaaega, aga nad suutsid aasta lõpuni jääda enamusest paremaks. Tubli saavutus igatahes. Lisapluss: indiebändis ei kohta neegerlauljaid just iga päev ja võrratu Remixed albumi eest samuti.
Boonuseks:
Banquet (Phones Disco Edit)
Tulips

7. Sleater-Kinney - The Woods
Aasta parim naisbänd. Nad on jõulised, andekad ja armsad. Nende muusika aga vihane ja kuri. Lisapluss: Entertain'i loo video eest ja loo eest nimega Jumpers.
Boonuseks:
Entertain (video)
Entertain (mp3)

8. The White Stripes - get Behind Me Satan
See album ei meeldinud mulle esialgu nii nagu ma lootsin. Peale korduvaid kuulamisi hakkas meeldima ja iga kord kui plaati uuesti kuulan, hakkab see aina enam meeldima. Lisapluss: eriti võimsa Eesti kontserdi eest ja väga lahedate videode eest. Eriti rõhutaks viimast Gondry poolt lavastatud The Denial Twist'i.
Boonuseks:
10 White Stripes'i videot, millest kõik on kohustuslikud
The Denial Twist (mp3)

9. The Magic Numbers - The Magic Numbers
Aasta ilusaim popalbum. Suvine, soe ja positiivne. Harmooniline. Ajastuks 60'ndad ja eeskujudeks Beach Boys, Byrds ning The Mamas & The Papas. Lisapluss: omapärane Crazy In Love'i kaver.
Boonuseks:
Siit leiab terve täispika kontserti nendelt (mis sisaldab ka ülalmainitud kaverit)
Siin on terve album striimitav ehk kuulatav

10. Smog - A River Ain't Too Much To Love
Smog on läinud viimaste plaatidega puhtalt akustiliseks. Samas laulude sõnad aina sügavamaks. Väga korralik plaat, aga kaks eelmist Supper ja Dongs Of Sevotion istuvad paremini. Lisapluss: Rock Bottom Riser video eest.
Boonuseks:
palju vanemaid lugusi tema poolt
Rock Bottom Riser (video)

11. Jose Gonzalez - Veneer
Peaaegu oma poiss - rootslane, kes nime järgi ise aru ei saanud;). Viljeleb akustilisemat ja rahulikumat folki. Tuntus tuli täna Sony Bravia LCD telekate reklaamile, kus pallid põrkavad. Lisapluss: reklaamis kostev The Knife'i kaver heartbeats ja teiste paljude heade kaverite eest, mida netist leida võib.
Boonuseks:
Stay In The Shade (video)
Heartbeats (Live) (mp3)

12. Broken Social Scene - Broken Social Scene
Toronto raskekahurvägi on tagasi. Valmis said võrratu plaadiga, aga nende legendaarne You Forgot It In People jääb ikkagi ületamatuks. See olekski liiga keeruline ülesanne.
Boonuseks:
7/4 (Shoreline) (mp3)

13. The Go! Team - Thunder, Lightning, Strike
Muusika, mis baseerub peamiselt sämplitel. Tulemus on mürane, tantuse ja nakkav. Mõjub väga unikaalselt ja tänapäeval on seda raske teha. Lisapluss: kõige säravam "Go" bänd (The Go-Betweens, OK Go, Go-Go's, The Go Find, jne).
Boonuseks:
Huddle Formation
Power Is On

14. Devendra Banhart - Cripple Crow
Friigifolkar tuli ka tagasi. Tema lood on päris absurdsed ja naljakad. Päris mitmed lood on hispaaniakeelsed (vist). Album sai hea, aga Nini Rojo oli veel parem. Lisapluss: kaks kommi sellele, kes oskab öelda, mitu inimest ta albumi kaanel on kujutatud ja vajalik oleks ka notari kinnitust selle tõesuses, kuna ma neid seal ise lugeda ei suuda.
Boonuseks:
Heard Somebody Say (video)
siin on vaadatavad mitmed videod ja striimitavad mitmed lood Cripple Crow albumilt

15. Sigur Ros - Takk
Islandi post-rock'i eestvedajad on ka tagasi. Seekord tunduvalt rõõmsamalt ja lootusrikkamalt kui varem. Muusika on aga jätkuvalt salapärane ja müstiline nagu neile tavaks. Lisapluss: taaskord võrratu plaadi visuaalse poole eest ja heade muusikavideode eest.
Boonuseks:
Sigur Ros'i videod
Sigur Ros'i muusika
Glosoli (video)

16. Martha Wainwright - Martha Wainwright
Rufuse õde, Loudon'i ja Kate'i tütar. Andekas nagu iga teine pereliige. Ilusa häälega ja ilusate lugudega. Mõni lugu on ka liiga krõbe, et ingliskeelt oskavatele lastele lasta. Lisapluss: Bloody Mother Fucking Asshole'i ja Factory loo eest.
Boonuseks:
üks vaadatav video ja viis striimitavat muusikapala
Bloody Mother Fucking Asshole (ehk viisakas peres öeldakse lihtsalt BMFA) (mp3)

17. Black Mountain - Black Mountain
Bänd, kellele meeldivad pikad lood ja päris rockilikud pealekauba. Järjekordselt Kanadas. Eeskujudeks peamiselt omaaegsed rockilegendid alates Zeppelin'ist ja lõpetades Velvet Underground'iga. Lisapluss: natuke teistmoodi loo Modern Music'u eest.
Boonuseks:
Modern Music (mp3)
Druganaut (mp3)

18. Art Brut - Bang Bang Rock & Roll
Kui aasta alguses loodeti, et sel aastal hakkavad briti muusikascenes ilma tegema Babyshambles (nende lugu Fuck Forever on küll väga hea), aga juhtus hoopis nii, et esile kerkisid kaks tundmatud Arctic Monkeys (kelle album ilmub 2006. aasta alguses) ja Art Brut. Lisapluss: imelise inglise aktsendi eest ja seda ka lauldes ja Formed A Band'i nimelise loo eest.
Boonuseks: kumbagi lugu plaadil pole. Formed A Band on plaadil teises versioonis, mittte sellises kantrilikus.
Formed A Band (mp3)
I Am I Am (mp3)

19. The Kills - No Wow
Garaazirock'i kah. Duo koosneb mehest-naisest. Muusikaline taust lihtne, aga lood head. Lööb isegi nende võrratut debüüti. Lisapluss: plaadiga kaasas olnud boonus-DVD eest.
Boonuseks:
the Good Ones (video)
I Hate The Way You Love, Part II (m4a, peale allalaadimist ümber renameda .m4a lõpuliseks)

20. Architecture In Helsinki - In Case We Die
Orkester Austraaliast. Nende muusika on lapselik ja lõbus, aga väga hea. Pigem suvisem plaat. Lisapluss: lugude Do The Whirlwind ja It's 5! eest.
Boonuseks:
kogu album on striimitav siin.

Ongi kõik. Ära märkimist vääriks veel väga paljud plaadid, aga ei hakka seda postitust enam pikemaks venitama. Olgu aga öeldud, et 21. oleks olnud Fiona Apple - Extraordinary Machine.

0 kommentaari: