kolmapäev, november 09, 2005

Jose Gonzalez - Veneer (2004)

Folk, indie folk
Kõigepealt on see mees päris meie armsast naaberriigist, mille tõmbenumbriteks on volvod, pikasäärelised ja suurte rindadega (ja madala IQ'ga) naised (kui uskuda USA filme) ja eriti totter keel. Rootsi teisisõnu. Gozalez'e poiss jäi mulle silma kõigepealt selle aasta alugses ühest ajakirjanumbrist, kus oli kirjutatud mõned nimed, kes see aasta ilma teevad (ajakiri oli vist Mojo). Jose kõrval pesitsesid nii The Magic Number, Hal ja mõned veel, kes see aasta on läbi murdnud. Tema muusika, aga ilmutas ennast teisel aastapoolel. Ilmselt oli see august. Ma ei pea ilmselt ütlemagi, et see oli väga hea. Ilmselt Rootsis ilmus see plaat 2004. aasta algusepoole või isegi 2003. aasta lõpus. Täpsed andmed puuduvad. Mujal maailmas, aga selle aasta septembri alguses.

See aasta on sellise folkmuusikasõpradelel ilmselt väga võimas aasta olnud (nii Sufjan, Devendra, Iron & Wine, jpt. on oma plaadi ilmutanud ja nad kõik on kõvasti üle keskmise taseme). Jose plaat jätkab sama rada. Tema teoseid võib vägagi võrrelda Nick Drake'i omaga. Mõlemad nad armastavad rahulikku ja kitarripininat sisaldavat meloodiat ja omavad ka sellist natuke sügavama kõlaga häält. Sarnasusi võib leida ka teistega, näiteks Tim Buckley (ning miks mitte ka Jeff Buckley) ja Will Oldham. Jose on 27. aastane (alles). Ka Jose isa on muusik, kelle repertuaari kuuluvad pigem sellised ladinarütmid, nagu bossanova, aga ka flamenco'likud lood. Loomulikult mõjutasid need ka poja muusikat, sest Jose on ise mänginud ka sama muusikat, lisaks veel klassikalist, aga isegi punki ja rocki. Veneer on debüütalbum, enne mida on ta oma kodumaal välja andnud mitmeid singleid. Tema debüütsingel tõusis tollal ka kohe Rootsi Top 10'sse sisse, mida sarnase muusikaga sageli ei juhtu.

Plaadil olevad lood on minimalistlikud ja lihtsad. Samas väga heade sõnadega. Rahustavad. Peamiseks instrumendiks on akustiline kitarr ja laulja hääl. Tõesti, sellest täiesti piisab. Minu selle aasta lõpus toimuv parimate plaatide valmine läheb päev-päevalt aina raskemaks. Kindel võib olla selles, et see plaat seal pesitseb.

Kõigepealt video:
Stay In The Shade (see oli mu esimene tema lugu, mida kuulsin ja see võlus kohe ära)
Siis saab mõndasid tema lugusi kuulata selle internetipoe kaudu.
Paar lugu lisaks:
Slow Moves
Stay In The Shade
Heartbeats
Crosses

0 kommentaari: